Pont kerülhet a szabadságolásos ügy végére

Pénzcentrum2013. június 13. 15:38

Egy héten belül másodjára tart ülést az Országgyűlés pénteken. A képviselők a hétfői és keddi ülésnapok után ezúttal is hosszasan szavazhatnak, azonban várhatóan csak egy javaslatot öntenek végső formába, eltörölve azt az év elején hozott szabályozást, amely bizonyos hónapokban keresetcsökkenést okozott a szabadságon lévő munkavállalóknak.

A Ház ülése reggel 9 óra 30 perckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően az Országgyűlés határozathozatalokkal folytatja munkáját.

A képviselők - az előzetes napirend alapján - egyetlen zárószavazást tartanak. Ebben a távolléti díj számításán javíthatnak egy év elején hozott módosítást felülírva, amely több hónapban is a szokásosnál kisebb munkabért eredményezett a szabadságon lévő munkavállalóknak azáltal, hogy a távolléti díj számítását a hónap, illetve a szabadság hosszától tette függővé.

Már januárban tudni lehetett, ígéret már februárban volt

Januárban nagy port kavart a szabadságszámítás változtatása, mivel az egyes hónapok hosszától függően jól vagy rosszabbul jártak volna a munkavállalók, ha szabadságra mennek. Munkajogászok már egyenesen úgy fogalmaztak, alapjogot sért a szabályozás. A minisztérium meg is ígérte még februárban, hogy visszacsinálják a számítást a törvényben.

A benyújtott törvénymódosító javaslat azonban csak május közepén jelent meg, és közel egy hónapra rá az utolsó ülések egyikén ma szavazhat róla a parlament. Különben megmaradna őszre.

A többi ügy gyorsabban halad

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fennmaradó határozathozatalok során már benyújtott, az általános vitán átesett törvényjavaslatokon változtathat az Országgyűlés. Szavazás várható például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alá vonó kormányzati előterjesztéshez, valamint az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő változtatásokhoz benyújtott módosító javaslatokról. A képviselők emellett a szippantott szennyvíz díjának 10 százalékos csökkentéséről rendelkező kormányzati indítványt is átírhatják.

A szavazásokat követően két korábban tárgyalni kezdett javaslat, köztük a szociális temetkezés intézményét bevezetését javasoló indítvány részletes vitája várható.

Az Országgyűlés honlapján elérhető ülésterv alapján a Ház a pénteki ülés után jövő hét hétfőn és pénteken ül össze utoljára - nyári rendkívüli ülésszak keretében - a szünet előtt.

 

Címkék:
karrier, szabadságszámítás, munkajogász,