Már árulják az online kasszákat, pedig még egyet sem engedélyeztek

Pénzcentrum2013. május 8. 11:03

Miközben egyre több pénztárgépgyártó kínálja a cégek állítása szerint az adóhatóság (NAV) követelményeinek megfelelő, több százezer forintba kerülő termékét, az illetékes hatóság valójában egyelőre egyetlen ilyen kasszát sem engedélyezett - írja a Népszabadság.

Mint azt a lap iparági forrásból megtudta, erre májusban már aligha fog sor kerülni, az illetékes hivatalnál ugyanis még nem láttak egy ilyen pénztárgépet sem. Vagyis miközben május elsejétől a kereskedőknek, vendéglátósoknak és taxisoknak olyan kasszát, illetve taxiórát kellene üzemeltetniük, amely állandó kapcsolatban van a NAV-val, ilyen berendezést egy ideig még biztosan nem állítanak be, pedig a kormány az átállásból idén 75 milliárd forint bevétellel számol a költségvetésben.

"Öt pénztárgépgyártó és -forgalmazó kért engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, de sem az ehhez szükséges dokumentáció, sem a pénztárgép nem áll rendelkezésre" - tájékoztatta a Népszabadságot Kőszegi József, a hivatal főosztályvezető-helyettese. Elmondta: ha megvan minden dokumentum, és a gép is megfelel az előírásoknak, 15 napjuk van az engedély kiadására.

Vagyis az összes határidő ismeretében nagy biztonsággal kijelenthető: bár elméletileg lehetséges, hogy egy kassza májusban rendelkezzen engedéllyel, ennek gyakorlati esélye igen csekély. Különösen, ha tudjuk: az online kapcsolattartáshoz szükséges adóigazgatási ellenőrző egységet (AEE) és a pénztárgépet csak egyben lehet engedélyezni, márpedig továbbra sem tudni, milyen módon oldják meg az adatátvitelt.

Címkék:
pénztárgép, adó,