Bővült a katások köre: jöhetnek a biztosítási ügynökök, brókerek

Pénzcentrum2013. május 2. 17:03

A biztosítási ügynökök, brókerek, illetve a biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenységét végzők is választhatják április 21-étől a kisadózók tételes adóját (kata) - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Január elsejétől élhetnek a hatmillió forint árbevétel alatti vállalkozások a kedvezményes átalányadózás lehetőségével. A korábban hatályos szabályozás azonban kizárta a biztosítási ügynököket. A Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálta, rejt-e veszélyeket, ha erre a körre is kiterjesztik a kata választásának lehetőségét. A tárca megállapította, hogy a biztosítási ügynökök jellemzően vállalkozási jogviszonyban végzik tevékenységüket, a tevékenység végzésének körülményei, jutalékrendszerben való díjazásuk megalapozza ezt a jogviszonyt. A foglalkoztatásnak ezt a formáját a biztosítókra vonatkozó törvényi szabályozás is lehetővé teszi.

A biztosítási szektorban jelenleg jól kiépített kisvállalkozói bolygóvállalati rendszer működik, nincs reális esély arra, hogy a biztosítók a foglalkoztatás formáját munkaviszonyra módosítsák. Ilyen feltételek mellett indokolatlan az adott tevékenységet végzők kizárása az egyszerű adózási mód választásának lehetőségéből - áll a törvényt módosító javaslat indoklásában.

Az érintett vállalkozások az adóhatóság honlapjáról letölthető 13T101/E, illetve a 13T201T jelű nyomtatványokon jelentkezhetnek be a kata hatálya alá. Az egyéni vállalkozóknak a 13T101/E, a bt.-knek, a kkt.-knak és az egyéni cégeknek a 12T201T nyomtatványt kell kitölteniük. Már működő adózók esetében az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.

A tevékenységét évközben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ez utóbbi esetben az adóalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával jön létre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
adozas, kata,