Elkészült az első, NAV-hoz beköthető pénztárgép

Orosz Márton2013. április 25. 10:55

Hónapok óta kérdéses, hogy elkészül-e a jogalkotók által meglehetősen szűkre szabott határidőre az első online kassza. Bár az átállási határidő április 30-án lejár, a kereskedőknek júliusig van idejük, hiszen eddig nem bünteti őket az adóhatóság. A szakma ugyanakkor leginkább amiatt aggódik, hogy határidőre kész lesz-e az első működő online kassza.



Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben, a közel 400 milliárd forintos egyenlegjavító program keretében jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárdos növekedésével számol a kormány attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének nem titkolt célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása.

A kereskedők számára korábban adott április eleji határidő egy hónappal csúszott, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, az év végéig üzemelhetnek. A szakma ugyanakkor további csúszástól tart-tartott, leginkább az átállás technológiai nehézségei (több százezer kasszát kell lecserélni, és a határidő is szűkös).

A piac résztvevői hónapok óta várják, hogy elkészül-e határidőn belül a működőképes online kassza. A pénztárgép-piac egyik legnagyobb szereplője, a Laurel cégcsoport csütörtökön bejelentette, hogy tegnap benyújtotta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) az előírásokat teljesíteni képes két új kasszatípus engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációkat. A cégcsoport bejelentése szerint ez az első rendszer, amely képes megfelelni a NAV követelményeinek, és "fizikai valójában" is tesztelheti a hatóság.

A cég szakértői a siófoki Kereskedelmi Konferencián kiemelték, hogy magyar fejlesztés a "rendszer lelkeként" értelmezhető Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE). Az engedélyeztetési eljárásban jelenleg kétféle AEE szerepel: az egyik az újonnan telepített, PC-alapú kasszákban működik majd, a másik egyes meglévő kasszák (kiskasszák) esetén jelent megoldást. A fejlesztők korábban is tesztelték már az AEE működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel és végrehajthatták a szoftvermódosításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég tervei szerint - amennyiben időben megkapják a szükséges engedélyeket - legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV bekötésre alkalmas eszközök gyártását. Így még a karácsonyi időszak előtt, október-novemberig minden ügyfélnek telepíthetik a készülékeket.

2013.04.09 17:27 Nagy az érdeklődés az új pénztárgépek gyártására
2013.04.03 08:41 Meghosszabbíthatják a pénztárgépek cseréjének határidejét
2013.03.29 14:27 Pénztárgépcsere: mire elég 50 ezer forint?
2013.03.29 09:01 Megvan kik forgalmazhatják a pénztárgépeket

Címkék:
adozas, kkv, pénztárgép,