Nagyon fontos határidő közeleg, 650 ezer magyart érint

Pénzcentrum2013. március 18. 14:32

Március 20-a fontos határidő azoknak az adózóknak, akiknek az adóbevallását a munkáltatójuk készíti el. Eddig az időpontig kell átadniuk az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó igazolásokat - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Évről-évre legalább 650 ezer magánszemély dönt úgy, hogy munkáltatóját bízza meg adóbevallása elkészítésével - áll a NAV közleményben. Ez a megállapítás úgy helyes, hogy ennyi adózó van abban a szerencsés helyzetben, hogy élhet a legkényelmesebb adóbevallási lehetőséggel, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak ugyanis nem kötelező eleget tenniük a dolgozók kérésének, szabadon dönthetnek, elkészítik-e az adóbevallásaikat vagy sem. Ez a szabályozás 2006 óta van érvényben.

Azok is választhatják ezt a bevallási módot, akik adókedvezményt érvényesítenek. Ha azt szeretnénk, hogy az adókedvezményeiket figyelembe vegye a munkáltatójuk, március 20-ig át kell adnunk az azokra vonatkozó nyilatkozataikat.

Ezért ügyelni kell arra, hogy a munkáltató tudjon a gyermekek után járó családi adókedvezményről. Ha a munkáltató tavaly év elején nyilatkozott erről, akkor a kedvezményt már az adóelőleg levonásakor is figyelembe vette a munkáltató. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy minden hónapban levonta-e a munkáltató az adókedvezményt. Ha például valaki önkéntes kölcsönös pénztár tagja, akkor az arra vonatkozó rendelkező nyilatkozatát is adja át március 20-ig munkáltatójának.

Ha a munkavállaló szeretné felajánlani adója 1+1%-át, akkor a kiválasztott civil szervezet adószámát, illetőleg egyház (vagy Nemzeti Tehetség Program) technikai számát tartalmazó rendelkező nyilatkozatokat se felejtse el kitölteni.

Címkék:
adozas, adóbevallás, NAV, adókedvezmény,