Família Kft. - 25 milliót csalt el apa és lánya

MTI2013. március 1. 18:02

Apa és lánya ellen indult büntetőper csalás miatt pénteken a Budapesti XVIII. és XIX. kerületi Bíróságon, a vád szerint több mint kétszáz sértettnek összesen huszonöt millió forint kárt okoztak.

A vád szerint az elsőrendű vádlott, az apa 2008 októberében kezdett hozzá az Erste-Invest Hungária Első Magyar Általános Integrációs-, Vagyonkezelő- és Szolgáltató Szövetkezet létrehozásához.

A vádlott toborozta a tagokat a szövetkezethez, amelynek kiemelt céljaként azt jelölte meg, hogy tagjai részére lehetőséget nyújt - egyebek között - vállalkozásaik gazdasági hatékonyságának növelésére, kialakulóban lévő csődhelyzetek kezelésére, beruházások szervezésére, kivitelezésére, a tagok meglévő és új vállalkozásainak fejlesztésére, valamint megtakarításaik lehetséges legnagyobb profittal történő befektetésére. A szövetkezethez részjegyek jegyzése révén lehetett csatlakozni, és akár már 30-100 ezer forint befizetése mellett 20-40 százalék hozammal kecsegtetett.

A vád szerint csalás miatt már kétszer büntetett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő apa valós célja a tagként csatlakozó emberek jegyzési céllal átadott pénzeinek összegyűjtése és azok saját célra történő felhasználása volt. Az elsőrendű vádlott lánya az ügyészség szerint részt vett a tagok beszervezésében. A vád szerint a szövetkezet tényleges gazdasági, pénzügyi tevékenységet nem végzett, a vádlottak megtévesztették a tagokat.

Az ügyész közölte: az elsőrendű vádlottat, mint különös visszaesőt 219 rendbeli, míg a másodrendű vádlottat négyrendbeli csalással vádolja. A vádlottak a tárgyaláson közölték, nem érzik magukat bűnösnek és nem kívántak vallomást tenni. A bíróság által ismertetett korábbi vallomások szerint az elsőrendű vádlott azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt, jogszabályok szerint járt el és a volt tagok valamint a banki beavatkozás miatt lehetetlenült el a szövetkezet. A másodrendű vádlott korábbi vallomásában azt mondta, hogy nem vett részt a tagok beszervezésében. A per a jövő héten folytatódik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
karrier, csalás, csaló,