Bicskanyitogató: áltemplomokban csalják ki hiszékenyek pénzét

MTI2013. február 23. 16:00

Hat álszerzetes illegális templomokban próbált pénzt kicsalni a turistákból az észak-kínai Senszi tartományban - számol be a kínai média.

A hat férfit két, engedéllyel nem rendelkező buddhista templom bérelte fel, hogy szerzetesruhában "adományokat" gyűjtsenek a hívőktől, füstölőket, ajándékokat adjanak el nekik, illetve vallásos ceremóniákra invitálják őket, s ezért később magas összegeket kértek el. A csalást a több mint 50 buddhista templomnak otthont adó Vutaj szent hegy kezelője leplezte le. A hat álszerzetest őrizetbe vették, a "Buddhizmus központja" és a "Szerencseisten temploma" nevet viselő, illegálisan működő templomokat bezárták.

Az észak-kínai Vutaj hegy a négy kínai buddhista szent hegy egyike, 2009 óta az UNESCO világörökség védelmi listáján is szerepel. A kínai újév ünnepeire érkező tömegek hiszékenységét a közelmúltban a szent hegy közvetlen szomszédságában üzemelő féltucatnyi más templom is megpróbálta kihasználni, ám azok is bezárni kényszerültek. A hatóságok úgy fogalmaztak: a jövőben is folytatják a helyi templomok fokozott ellenőrzését a hely hírnevének helyreállítása érdekében.

A templomok és kolostorok túlzott profitorientáltságát meggátolandó a vallásos ügyekért felelős állami hatóság tavaly októberben megtiltotta, hogy a szerzetesek vállalatokkal és magánszemélyekkel szerződést kössenek. A szent hegyeket fenntartó vállalatoknak tilos a tőzsdére vonulni.

 

Címkék:
profitorientált,