Csak ötletelés az orvosoknak ígért senior díj

Világgazdaság2013. január 22. 09:05

Csupán ötletelés a nyugdíjas korú egészségügyieknek beígért senior díj, amivel az egészségügyi államtitkár szerint a továbbfoglalkoztatást választók elvett nyugdíját pótolnák - mondták a Világgazdaság által megkérdezett szakemberek.

A lap keddi számában felidézi, hogy Szócska Miklós államtitkár közölte: a juttatás összege megegyezik majd a korábbi nyugdíjukkal, adó- és járulékmentesen. Arról is beszélt, hogy nem a kórházaknak kell majd ennek fedezetét kigazdálkodniuk, azt a Nyugdíjbiztosítási Alapból csoportosítják át az egészségbiztosítóhoz, és onnan kapják meg az intézmények.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke úgy véli, hogy ha ez lesz a megoldás, akkor az szerinte a jelenlegi világos rendszert átláthatatlanná tenné, és sok értelme nincs is, ha ugyanabból a forrásból, csak más módon jutnának kvázi a nyugdíjukhoz az érintettek.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a problémára az ágazati mentesség lenne a megoldás, amire szerinte még van esély. A szövetség azt is elfogadhatónak tartaná, ha az ágazat halasztást kapna a jogszabály végrehajtására.

 

Címkék: