Nettó 49 ezerből kell megélniük a közmunkásoknak

Pénzcentrum2013. január 8. 18:26

57 000 forintról 75 500 forintra emelkedett 2011 és 2013 között a közfoglalkoztatási bér, és bár idén a tavalyihoz képest 5,2 százalékos emelkedés valósul meg, még mindig csak arról beszélhetünk, hogy már nem nettó 47 ezer, hanem 49 ezer forintból kell tudnia megélni a közmunkásoknak. Az adójóváírás eltörlése miatt nagyra nőtt a kiskeresetűek bruttó és nettó keresete közti rés.

2013-ban 75 500 forintra emelkedik a közfoglalkoztatási bér és szakképzettséget igénylő munkaköröknél pedig 96 800 forintra. Az összegek 5,2 százalékkal magasabbak az előző évinél, ami alig marad el a minimálbér 5,4 illetve garantált minimálbér esetén 5,6 százalékos emelésétől. Ugyanakkor ezek a szépnek tetsző összegek nettó értelemben továbbra is igen alacsony fizetést jelentenek. Az egyszerű közfoglalkoztatási bér esetén 47 ezer forint helyett 2013-ban 49 ezer forintból kell tudni megélni.

A közfoglalkoztatási bér 2011 szeptemberében még bruttó 57 ezer forint volt, amiből a járulékok és adók levonása után 47 ezer forint maradt. 2012 januárjától megszűnt az adójóváírás, ezzel a minimálbér adómentessége is, és a kormány végül a minimálbér bruttó összegének emelésével kompenzálta ezt a munkavállalók felé. Ezzel együtt a közfoglalkoztatási bér is emelkedett, de nettó értelemben mind a kettő a helyén maradt, sem a közfoglalkoztatási, sem a minimálbér nem emelkedett nettó értelemben 2011-ről 2012-re.

2012-ben ugyanakkor bevezetésre került a családi adókedvezmény, ami azonban csak korlátozott segítséget jelent, hiszen a számított szja összegéig lehet igénybe venni.

2013-ban a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér is emelkedik valamivel 5 százalék fölötti mértékben. Mivel idén ezen a bérszínvonalon nincsenek szja-változások (a fő változás a szuperbruttó eltörlése 202 ezer forint havi bruttó felett érezhető, illetve magas keresetűeknél a tb-járulék plafon eltörlése), ezért nettó értelemben ugyanilyen mértékű emelkedés lesz a minimál- és közfoglalkoztatási bérekben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Csakhogy amint az látható, ez a nettó érték továbbra is nagyon alacsony. A közfoglalkoztatási bér esetében 47 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedik mindössze a nettó kereset. A családi adókedvezmény ugyan segít, de ennek korlátja a számított szja, ami 75 500 forintnál 12 080 forint - ennyivel lehet magasabb a végösszeg. A minimálbér ugyan már csaknem eléri a százezer forintot, a nettó összeg 64 ezer forint, néhány ezer forinttal magasabb csak annál, ami például 2010-ben volt, amikor a bruttó minimálbér még csak 73 500 forint volt.

Címkék:
szuperbruttó,