Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

MTI2012. december 29. 11:08

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós elmondta, a rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók. Közölte, Balog Zoltán miniszter csütörtökön írta alá a cégeknek kiírt foglalkoztatási pályázat eredményét, eszerint 326 vállalkozás 30 300 embert foglalkoztathat 2013. január 1-jétől.

Emlékeztetett, az eddigi bonyolult, átláthatatlan és sokszor igazságtalan rendszerben a különböző cégek különböző módon és különböző összegű támogatásokat kaptak; volt, amelyik költségtámogatást, más bértámogatást, megint más költségkompenzációt és bértámogatást is kapott.

Az új rendszerben - első lépésként - a cégeknek pályázniuk kellett a foglalkoztatási akkreditációra, ennek eredményét ismertette most Soltész Miklós. A munkáltatók a pályázaton kétféle foglalkoztatást vállalhattak: egyrészt a tartós, másrészt az úgynevezett tranzit foglalkoztatást. Előbbiben azoknak adhatnak hosszú távra munkát, akiknél nem várható, hogy kikerülhetnek a nyílt munkaerő piacra, utóbbiban pedig azoknak, akiknek az egészségi állapota javulhat, vagy képzés után kikerülhetnek a nyílt munkaerő piacra.

Közölte, az új rendszerben is megmarad a rehabilitációs kártya, valamint a szociális foglalkoztatás. Előbbi előnye, hogy a cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális adót, a szociális foglalkoztatás pedig azt jelenti, hogy az intézményekben élő, általában súlyos fogyatékosságú embereknek adnak munkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Soltész Miklós közölte: az akkreditált foglalkoztatási pályázat eredményeként a 326 vállalkozás 27 900 embert tartós, 2400-at pedig tranzit támogatási rendszerben foglalkoztathat.

Címkék: