Ponthatárok: ez alatt nem jutsz be egyetemre 2013-ban

MTI2012. december 20. 19:03

Jövőre a felsőoktatási felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által meghatározott felvételi ponthatárok minimuma a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban feltételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél - írta a minisztérium.

Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek - részletezték.

Az Emmi közlése szerint a miniszter - a hallgatók új felvételi eljárásra való biztonságos felkészülése érdekében - 2013-ban nem kíván élni azzal a jogkörével, amelyet a most módosított felsőoktatási törvény biztosít számára, miszerint az egyes szakoknál a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben rögzítettnél magasabb minimális ponthatárt is meghatározhat. A tárcavezető ezt a jogkörét - a felsőoktatási törvénnyel összhangban a kellő felkészülési idő biztosításával - a 2014-es általános felvételi eljáráskor kívánja majd gyakorolni.

A miniszter arról is döntött, hogy a jogász, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi gazdálkodás szakokra nem jár állami ösztöndíj. Ezenkívül ebbe a kategóriába tartoznak a következő képzések: andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási menedzsment, kereskedelmi és marketing, közszolgálati, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás, üzleti szakoktató. Ezeken a szakokon kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban - tették hozzá.

A minisztérium táblázata szerint a többi szakon jogosultak lesznek a felvételi ponthatárt elért hallgatók az állami ösztöndíjra. Ennek megfelelően a felsőoktatási intézmények a 2013. évi általános felvételi eljárás során kizárólag teljes magyar állami ösztöndíjas képzéseket, illetve önköltséges képzéseket hirdethetnek majd meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tárca a közleményében rámutatott: az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetése előtt közzéteszi azon miniszteri határozat tartalmát, amely 2013. január 1-jén lép életbe, "ezzel is nyilvánvalóvá téve a kormányzat szándékait".

Utaltak arra is, hogy a közlemény tartalmával megegyező hivatalos tájékoztatást - a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény miniszteri hatáskört megállapító módosításának kihirdetésére is tekintettel - a felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-én történő online meghirdetésével adnak. Ez a tájékoztató tartalmazza majd a megszokott módon az egyes szakok intézményi meghirdetésének részleteit is - fűzték hozzá.

 

Címkék: