Egymillióan retteghetnek az adóhatóságtól

Pénzcentrum2012. november 29. 10:06

Egy év alatt 93 ezerrel emelkedett az adótartozást maguk előtt görgető magánszemélyek száma, a közadósságot felhalmozók tábora így megközelítette az 1,1 milliót. A hatóság sok esetben nem talált vagyontárgyat, legális jövedelmet - írta a Magyar Nemzet.

Átlagosan nagyjából minden kilencedik magánszemélynek van kisebb-nagyobb köztartozása. Szeptember végén csaknem 1,1 millió embert tartottak nyilván az adóhátralékosok között, egy ember átlagosan 153 ezer forint befizetésével maradt el.

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: idén, szeptember végéig a hatóság 750 ezer alkalommal bocsátott ki inkasszót. Az esetek több mint háromnegyedében a cégek bankbetéteit célozta meg az adóhivatal, míg a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók ügyeiben 180 ezer hatósági átutalási megbízás kiadásáról döntöttek.

A NAV kilenc hónap alatt százezer munkabér-letiltást is elrendelt, ám nemegyszer eredménytelenül. A hivatal tíz adótartozást felhalmozó magánszemély közül átlagosan négynél nem talált olyan legális jövedelmet, amelynek egy részét az államkincstárba átirányíthatta volna. A vállalkozásokat régóta bankszámla vezetésére kötelezik a jogszabályok, s a hatóság könnyedén megtudhatja, hogy egy-egy cégnek mely pénzintézetnél van a számlája - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. A magánszemélyeknél azonban - folytatta Linczmayer Szilvia - nincs efféle kötelezettség, így a hivatal számos esetben nem ismeri a köztartozást felhalmozó polgár számlaszámát.

A NAV korábban leveleket küldött szét a hazai bankoknak, azt tudakolva, hogy az érintett személy vezet-e náluk folyószámlát, helyezett-e el ott pénzt. A postai levelezés azonban szükségszerűen időigényes, miközben a közadósság kiegyenlítésére is fordítható összegek gyorsan eltűnhetnek a bankszámlákról. A hatóság ezért manapság mind többször elektronikus úton veszi fel a kapcsolatot a pénzintézetekkel, s ennek nyomán gyorsabban, akár egy nap alatt is kiderülhet: az adójukat be nem fizető embereknek melyik banknál van számlájuk, vagy hol bérelnek széfet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A NAV január és szeptember között 120 ezer alkalommal határozott úgy, hogy elvonja az adótartozó cégek, magánszemélyek ingóságait, de csak 30 ezer ilyen ügyben járt sikerrel, legtöbbször gépjárművek kerültek hozzá. A NAV húszezer ingatlant is lefoglalt, ám árverésre mindössze 166 eljárás végén került sor, ilyenkor ugyanis a legtöbben rövid időn belül kifizetik adótartozásukat - olvasható a lapban.

Címkék: