Életveszélyes trükk: honnan tudom, ha átver a gázkereskedő?

Pénzcentrum2012. november 27. 13:34

Illegálisan töltött PB-palackokat árultak gyanútlan ügyfeleiknek egy dunaszegi gázcseretelep nemrég letartóztatott tulajdonosai. Az elkövetők ezzel egész környezetüket, minden vevőjüket veszélyeztették, nem mellesleg több tízmilliós gazdasági bűncselekményt követtek el. Mivel a túltöltött vagy nem megfelelően ellenőrzött palack életveszélyes, vásárlóként is figyelnünk kell a csalásra utaló jelekre.

Amellett, hogy a vállalkozás a költségvetésnek jelentős, legalább ötvenötmillió forintos kárt okozott, nagyon felelőtlenül járt el − hívta fel a figyelmet Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója. A konkrét esetben a vámkommandó több mint kétezer illegálisan töltött palackot foglalt le, amelyek között szép számmal akadtak túltöltött, illetve nem egynek lejárt a használati engedélye. Így a palackok egy része tűz- és robbanásveszélyes volt, bármikor jelentkezhetett volna szivárgás vagy túlnyomás. A kereskedő a vevők életét veszélyeztette, ráadásul az érintettek zöme nem is tudta, milyen palackot vásárol.

Célszerű ezért, ha a PB-palack cseréjekor vagy vásárlásakor odafigyelünk az illegális töltés jeleire. Ilyen lehet, ha a palack túl van töltve, ami hivatalos gázforgalmazónál nem fordulhat elő. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy megkérjük a forgalmazót, előttünk mérje meg a palack súlyát. A szabályosan, 11,5 kilogramm gázt tartalmazó palack súlyának mindenképpen a palackon szereplő tárasúly és a 11, 5 kg összege alatt kell legyen néhány dekával! Ha kevesebb, meg akarnak károsítani, ha több, akkor veszélybe sodornak minket.

Ellenőrizzük a palack nyakán, szelepén lévő zsugorfólia épségét! Ha van ilyen fólia és erősen tart, jó palackot készülünk megvenni. Ha a Magyar Pébégázipari Egyesület tagvállalatainak jelzéseit találjuk a záró fólián, akkor az egy további garancia arra, hogy legálisan töltöttet választottunk, használatával biztonságban tudhatjuk magunkat és a családunkat − hangoztatta a szakértő.

 

Címkék:
robbanásveszély, égáz,