Megszavazta az Országgyűlés a 2013-as adócsomagot

Pénzcentrum2012. november 19. 20:37

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. Ezzel egyidejűleg eltörölte a parlament a nyugdíjjárulék-fizetési plafont is.

A jövő évi adóváltozások azoknak kedveznek, akik havonta bruttó 202 ezer és 1 millió forint között keresnek. Az alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A magánszemélyeket érintő fontos változás az is, hogy 10-ről 14 százalékra emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke. Így 100 forint ilyen jellegű kifizetés  - az 1,19-szeres szorzóval növelt adóalap miatt - jövőre már 136 forintba kerül a munkáltatóknak, szemben az idei 131 forinttal. Kérdéses, hogy a tehernövekedés mellett továbbra is megtartják-e a munkáltatók a béren kívüli juttatásokat.

Szathmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a zárószavazás előtt kijelentette: az adótörvények alapvetően a magyar családok, a magyar kis- és középvállalkozások és az egész nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, és véglegessé teszik az arányos adórendszert. A módosítások valóban a munkát és a teljesítményt állítják az adórendszer középpontjába.

Mindenkit érintő változás továbbá, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke a korábban tervezett 1 helyett 2 ezrelék lesz, míg a készpénzfelvételt 3 ezrelék elvonás terheli majd, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben mégsem csökken a felére 2013-ban a bankadó, amiből 72 milliárd forint többletbevétele származhat az államnak. 

A bankoknak november elsejével kellett közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót.

A bankok részletes kondíciós listájáért KATTINTS! Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A zárószavazás előtti módosító csomag elfogadásával - a kormány döntésének megfelelően - kikerült az önkormányzatok által kivethető helyi adók köréből a közműadó. A kormány múlt pénteken külön törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben a központi költségvetés bevételeit gyarapítja a közművezetékeket terhelő új adó.

Jól járnak jövőre az évi 6 millió forintnál alacsonyabb árbevételű mikrovállalkozások, miután új átalányadózást, a kisadózó vállalkozók tételes adóját választhatják. Javíthatja a kisvállalkozások pénzügyi likviditási helyzetét, hogy választható lesz a pénzforgalmi szemléletű áfabefizetés, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell a forgalmi adót megfizetni, ha a vevő kiegyenlítette a számla ellenértékét.

Címkék:
szuperbruttó,