Erzsébet-utalvány: fontos változás jön!

Pénzcentrum2012. november 12. 17:50

Ma dönt a Parlament az adótörvényekhez múlt hét csütörtökön beterjesztett módosító javaslatokról. Fontos változások jöhetnek a cafetériában, átalakul az Erzsébet-utalvány rendszere is.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága múlt hét csütörtökön nyújtotta be azokat a módosító indítványokat az adótörvényekhez, amelyek tartalmazzák a Matolcsy György által októberben bejelentett két költségvetési intézkedéssorozatot. A változások érintik a béren kívüli juttatásokat is.

A kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások tekintetében a kormány konzultált az érdekvédelmi szervezetekkel, munkáltatói képviseletekkel. Ennek megfelelően a korábban jelzett 27 helyett 14 százalékra emelkedik az ilyen juttatás esetében fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 10 százalékról.

Fontos változás az Erzsébet-utalványnál

Az egyik módosítás értelmében Erzsébet-utalvánnyal jövőre 8 ezer forintért lehet meleg ételt vásárolni, 5 ezer forint helyett, béren kívüli juttatásként. Egy másik javaslat módosítja az Erzsébet-utalvány fogalmát és a béren kívüli juttatásnak minősülő juttatások meghatározását. A módosítás eredményeként az Erzsébet-utalvány 2013-ban is felhasználható lesz melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására a fogyasztásra kész étel vásárlása mellett.

Címkék: