Nem kaphatnak Start-kátyát a levelező tagozatosok

Népszava2012. október 19. 09:15

Nem folytathatják tanulmányaikat azok a pályakezdők, akik hogy mihamarabb munkát találjanak, ki akarják váltani a Start kártyát. Az igénylés egyik feltétele, hogy nem lehet érvényes hallgatói jogviszonyuk, tehát nem csupán nappali, de levelező tagozaton sem tanulhatnak tovább - írja a Népszava.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséről szóló törvény kimondja, hogy csak az igényelhet Start kártyát, aki megszakította vagy befejezte tanulmányait. A vonatkozó paragrafus azonban nem tesz különbséget aközött, hogy valaki nappali vagy levelező tagozaton folytatja felsőfokú tanulmányait.

A Start kártya kiváltása nagyban növeli az elhelyezkedés esélyeit, ugyanis az a munkáltató, aki pályakezdőt vesz fel, mentesül az utána fizetendő járulékok alól. Hozzá kell tenni, hogy a gazdasági válság által sújtott munkaerőpiacon jelenleg az a helyzet, hogy nagyon sokaknak van Start kártyája, komoly túlkínálat van a pályakezdőkből, így az, hogy valaki él-e ezzel a lehetőséggel, gyakorlatilag nem opcionális, amennyiben állást akar, ki kell váltania a kártyát.

Ha azonban kiváltja, nem tanulhat tovább, benne ragad a munkában, amit végez. Ha meg nem váltja ki, és levelezőn tanul tovább, remélve, hogy valaki később mégis felveszi, akkor magának kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatásokért, vagyis a kórházi ellátásért, a gyógyszerekért, a házi orvosi vizsgálatokért is.

Címkék: