Lecsapott a NAV a céglovagokra

Pénzcentrum2012. október 16. 13:04

Szeptember végéig 700 alapítás előtt álló cég működését akadályozta meg az adóhatóság a leendő tulajdonosok és irányítók kifogásolható adózási előélete miatt. A kockázatelemzési eljárások révén több mint 6000 fiktív cégnek kell felhagynia a "tevékenységével".

Új lehetőséggel, az adóregisztrációs eljárással bővült az idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eszköztára. Az adóhatóság már a működés megkezdése előtt, illetve a tulajdonosváltással egyidejűleg jogosult arra, hogy megvizsgálja az új tulajdonosok és irányítók adózási előéletét. Az új adóhatósági szűrővizsgálatok célja a céglovagok kiszűrése, akik feltehetően csak azért alapítanának vállalkozást, hogy megcsapolják az államkasszát.

Az idén eddig már több mint 700 alapítás előtt álló cég adószám iránti kérelmét utasította el a NAV. A már működő cégek ugyanilyen vizsgálata után az adóhatóság csaknem 2300 cégnek küldött felszólító levelet. Közülük kétszázan nem tettek eleget a NAV kérésének, ezért törölni kellett az adószámukat.

Az adóregisztrációs eljárás végén adószámot kapott cégek következő szűrése a kockázatelemzési eljárás. A NAV eddig 26 ezer kérdőívet küldött ki a gazdálkodók személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeinek elemzése céljából. Csaknem ötezer esetben kezdeményezte az adóhatóság az adószám törlését vagy felfüggesztését azért, mert az adott cég vagy nem küldte vissza a kérdőívet, vagy nem volt megtalálható a bejelentett címen. A tulajdonosok és vezető tisztségviselők adózói múltjának elemzése, a kérdőívek eredményének értékelése, és az egyéb ellenőrzések alapján eddig több mint 1000 cég került fokozott adóhatósági felügyelet alá. Az esetek 90 százalékában ez havi bevallási kötelezettséget jelent.

Hogy a kockázatelemzési eljárás eredményeként kiszűrt hatezer cég tulajdonosai, vezetői korábban mekkora kárt okozhattak a költségvetésnek, azt jól mutatja, hogy az érintettek az ellenőrzést megelőzően átlagosan három cégben voltak érdekeltek, 16,1 millió forint adót nem fizettek be, és 31,5 millió forint értékű uniós beszerzést titkoltak el. E cégek több mint negyede egyébként ma már nem működik. Többségük fantomcég, vagy felszámolás alatt álló társaság. Az ellenőrzött társaságoknál egyenként átlagosan 22,6 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg korábban a revizorok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: