Tízmilliós jutalmakat osztottak ki állami vezetőknek

Pénzcentrum2012. október 8. 10:02

Tízmilliós jutalmakat fizettek ki állami és fővárosi tulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek az elmúlt hónapokban a vállalatok 2011-es eredményei alapján - ez derül ki a Népszabadság összeállításából.

A lap a hétfői számában azt írta, hogy ugyan az állami tulajdonú cégeknél általában alkalmazkodtak a közszférában elrendelt kétmillió forintos bérplafonhoz, több vezetővel is olyan munkaszerződést kötöttek, ami szerint meghatározott feladatok végrehajtása esetén akár az alapbér 80 százalékát is kitevő prémiumot kaphatnak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV), ahogy arról a Népszabadságot tájékoztatták, a vezérigazgatónak és helyettesének prémiuma 2011-re 10 havi, a főigazgatóké 8,85 havi, az igazgatóké pedig 5,5 havi alapbér, amiből eddig prémiumelőlegként 30 százalékot fizettek ki.

Az MNV tájékoztatása szerint a MÁV Zrt. volt első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezték kifizetni. A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint.

A Magyar Fejlesztési Banknál az elnök-vezérigazgató szintén havi bruttó kétmillió forintot keres, és az egyik vezérigazgató-helyettes az éves személyi alapbérének 80 százalékát vette fel prémiumként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó cégeknél összesen 342 millió forintot fizettek ki prémium, ösztönzés és jutalom címén, ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére 135 milliót.

Címkék:
mnv zrt,