Szaktanáraikat féltik az új szabályoktól a két tannyelvű iskolák

MTI2012. szeptember 18. 09:32

Matematika és történelemtanárok tömegét bocsáthatják el a kéttannyelvű iskoláktól, mert a tervek szerint ezeket a tárgyakat nem lehet majd idegen nyelven tanítani, miközben nem lesz elég tanár az ezek helyett választható fizika és kémia oktatására a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke szerint - írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában azt írta, hogy a 140 iskolát, az intézmények több mint felét egyesítő szervezet szerint a két tannyelvű iskolák működésének tervezett új szabályozása részben elfogadhatatlan. Horváth Gábor elnök ide sorolja azt, hogy központilag írnák elő, mely tárgyakat lehet idegen nyelven oktatni.

Az elnök szerint a tervezett rendeletben megszabott követelményszintek megfelelőek, de azokat nem kellene minden diákra kiterjeszteni, csak a diákok 95 százalékára, mert egy-két diák sikertelensége miatt nem lenne tanácsos az egész iskolát leminősíteni, és megfosztani a két tannyelvű oktatás lehetőségétől.

Az egyesület elnöksége javaslatcsomagot készít, amelyet eljuttatnak az oktatási államtitkárságnak. A kéttannyelvű iskolák működésének szabályozására az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült rendelettervezet október elejéig véleményezhető.

Címkék: