Részben a kompetencia hiánya miatt nehéz munkát találni mostanában

Pénzcentrum2012. szeptember 15. 08:08

Izgalmas kutatások láttak napvilágot az elmúlt hetekben, hónapokban a magyar munkavállalókról. A dolgozók harmada azt állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, a vállalatok harmadának viszont problémát okoz a meghirdetett állások betöltése, ami nagyrészt a munkatapasztalat, kompetenciák hiányával függ össze, de sok esetben ok az is, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél.

A magyar munkavállalók harmada állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, mégis a vállalatok 38 százalékánál hiány várható a magasabb szintű képesítést igénylő munkakörökben - derül ki egy friss felmérés, a Randstad Workmonitor adataiból.

A felmérésben részt vevők 31 százaléka úgy nyilatkozott, hogy túlképzett a jelenlegi munkaköréhez képest, és mindössze 4 százalék mondta azt, hogy aluliskolázott. A magyarok több mint fele mondta, hogy olyan területen dolgozik, amely illik a végzettségéhez, és a megkérdezettek szerint ez a kollégáik többségére is igaz. Ugyanakkor a munkavállalók válaszai alapján csak a munkaadók harmada támogatja megfelelően az alkalmazottak továbbképzését, és mindössze a cégek negyede kínál kielégítő karrierlehetőséget.

A kutatás szerint a cégek közel felének okoz nehézséget a megfelelő ember kiválasztása egy-egy új pozícióra. Ez főként a magasabb végzettséget igénylő munkakörökben jellemző - az alacsonyabb szintű képesítéssel betölthető állásokra a vállalatok 84 százaléka könnyen talál új munkaerőt. A felmérésben részt vevők 38 százaléka mondta, hogy három éven belül hiány lesz a munkahelyén a magasan képzett munkaerőből. Ez jó lehetőséget jelent azoknak, akik úgy érzik, jelenleg a végzettségüknél alacsonyabb pozícióban dolgoznak. A vállalatok azonban nem csak a diplomát nézik, naprakész szaktudásra van szükségük, ezért az álláskeresőknek folyamatosan fejleszteniük kell szakmai ismereteiket.

Idén nehezebb kompetens munkaerőt találni, mint tavaly

Annak ellenére, hogy a munkanélküliség magas, és a piac nem bővelkedik túlzottan új munkahelyekben, egyes állások betöltése mégis nehézséget okoz. A kettő között nincs ellentmondás. Magyarországon nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy ne lennének jelentkezők az állásokra, a gond inkább az, hogy - a szakértők szerint- a kompetens jelentkezők hiányoznak.

Egy másik munkaerő-közvetítő, a Manpower néhány hónappal ezelőtti felmérése szerint idén nehezebb az állásokat betölteni Magyarországon, mint 2011-ben volt. Míg tavaly a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy nehézségei vannak az állások betöltésével, ez az arány 2012-ben 34%-ra emelkedett.

Az emögött meghúzódó okok közül legfőbb továbbra is a munkatapasztalat hiánya, idén 43% mondja azt, hogy ez probléma az állások betöltésénél, és 37% mondja azt, hogy a technikai kompetenciák hiányoznak. E kettő egyébként világszerte is fő probléma.

A harmadik legnagyobb nehézség az állások betöltésénél Magyarországon, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél, a megkérdezett cégek 32%-a mondta azt, hogy ez nehézséget jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legnehezebb szakmunkásokat találni

A tíz leginkább szűkösen betölthető pozíció Magyarországon sorrendben: szakmunkások, gépkezelők, mérnökök, értékesítő/üzletkötők, vendéglátóipari személyzet, sofőrök, könyvelők/pénzügyi ügyintézők, IT szakemberek, adminisztrátorok, vezetők.

Ezek a hiányszakmák általában megfelelnek a globális hiányszakmáknak. Akár Európát, akár a globális válaszokat nézzük, szakmunkásokból és mérnökökből van leginkább hiány.

Címkék:
hiányszakmák magyarországon, manpower,