Tényleg ennyit kapjanak az olimpiai aranyérmesek? Szavazz!

Pénzcentrum2012. augusztus 23. 10:37

Tegnap hivatalosan is nyilvánosságra hozták, mekkora jutalmat kapnak a londoni olimpián sikeresen szereplő sportolóink. A Pénzcentrum.hu most is olvasói véleményét kérdezi: sok vagy kevés a nettó 35 milliós csúcsgázsi?

Tegnap a kormány elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előterjesztését a londoni olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról. Ennek értelmében az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak.

A negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak a MOB javaslata értelmében, míg a hatodik helyezettek 8, a hetedikek 4, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek.

A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg. Londonba úgy utaztak ki sportolóink, hogy nem tudhatták a pontos összegeket, mivel a MOB csak a játékok után hozta nyilvánosságra a hivatalos számokat.

online polls

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a MOB elnökségének javaslata nyomán jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez.

A MOB korábban azt közölte az MTI-vel: a sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek. A támogatás mértékét keretösszegben határozzák meg, az egyes személyek juttatásaira a sportági szövetség tehet javaslatot. Az olimpikonok támogatása összesen 2 milliárd 170 millió forintot tesz ki.

A jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak érmeseink, amelyet 35 éves koruktól havi juttatás formájában kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja, a járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, 5 aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemzetközi szinten a csúcsgázsik között

A résztvevő országok egyenként döntenek arról, hogyan jutalmazzák a sikeresen szereplő sportolókat. Nagy-Britanniában például nem kapnak pénzjutalmat az olimpikonok, viszont népszerűségüket kihasználva komoly reklámszerződéseket köthetnek.

Oroszországban 30 millió forintnyi rubellel gazdagodnak a londoni aranyérmesek, az Egyesült Államokban viszont "csak" 25 ezer dollár, azaz 5,6 millió forint jár a legsikeresebb versenyzőknek, míg Kína 11 millió forintnyi jüannal jutalmazza élsportolóit. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb jutalmat kapnak a magyar bajnokok, mint az amerikai, orosz, vagy kínai győztesek.

 

Címkék: