Alapítványok, figyelem! Elveszhetnek a felajánlott 1 százalékok

Pénzcentrum2012. július 30. 15:02

Egy napjuk van a civil szervezeteknek - alapítványoknak, közalapítványoknak, egyesületeknek -, hogy rendezzék a köztartozásukat, anélkül ugyanis nem kaphatják meg a részükre a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékokat.

Nem illeti meg a személyi jövedelemadó 1 százaléka azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2012. augusztus 1. és a "kedvezményezetti státusz" igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt. Ezért az alapítványoknak, közalapítványoknak, egyesületeknek július 31-ig rendezniük kell a köztartozásukat, hogy megkaphassák a részükre felajánlott összeget - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől. Ilyen ok lehet, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti az adóhatóság a kiutalást.

Címkék: