Alkotmányellenesnek nyilvánították a röghöz kötést

MTI2012. július 3. 17:52

Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet.

A testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg.

A sajtóban "röghöz kötés" néven elterjedt hallgatói szerződésben a felvételizők tanulmányaik megkezdése előtt azt vállalnák, hogy az állam által finanszírozott képzésük fejében a diploma megszerzése után meghatározott ideig, akár 12 évig Magyarországon vállalnak munkát.

Az Alkotmánybírósághoz nemrégiben Szabó Máté ombudsman fordult, mert álláspontja szerint aránytalan jogkorlátozással járnak a hallgatói szerződések kötelező jogszabályi feltételei.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni

Címkék:
röghöz kötés,