Vége a terheknek: júliustól magáért dolgozik a magyar

Pénzcentrum2012. július 2. 13:05

Mikor van az első munkanap amikor egy átlagos magyar munkavállaló az éves bérét terhelő adókat letudva, már nem a köznek, hanem a saját nettó fizetéséért dolgozik? Egy facebook felhívás szerint ez a nap július 2-re esik, számításaink szerint viszont már múlthét csütörtök déltől saját magáért dolgozik az átlag magyar, akinek a KSH legfrissebb jelentése szerint 219 400 forint a bruttó havi keresete.

219 400 forint havi bruttóból 142 995 forintot vihetünk haza, de ami a bérlapunkon nincs rajta, hogy  a munkáltatónk további 59 238 forintot fizet be az államnak. Valójában a fizetésünk 50,7 százalékát tehetjük tehát zsebre, ezt költhetjük saját kényünk-kedvünk szerint.

Ebből ki kell fizetnünk az áfát, a benzint, cigarettát és alkoholtermékeket terhelő jövedéki adókat. Valójában tehát a teljes munkaköltségünk elenyésző része marad a zsebünkben.

Miből adózhatunk még?

Nézzük meg, hogy jön ki a 50,7 százalékos nettó fizetésünk, amit elköltve tovább gyarapíthatjuk az államkasszát a már említett áfával és jövedéki adókkal. Ne felejtsük el, hogy az állam ezekből a bevételekből fizeti az összes közszolgáltatást; az oktatást, egészségügyet, katonaságot, közutakat, nyugdíjakat és egyéb szociális ellátásokat. Mire költi az állam a pénzünket? Itt megnézhetjük.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fenti táblázatunkban az éves számok mellett feltüntettük, hány napig dolgozunk azért, hogy kifizessük  egyes járulékokat és közterheket. Számításaink szerint az átlag magyar, aki 219 400 forint bruttó fizetést kap havonta -a KSH adatai szerint - már múlthét csütörtök óta magáért dolgozik, nettó fizetéséért, amiből majd ki tudja fizetni az áfát, benzint literjeként 120, ciginként 22, sörönként 38 és felesenként 87 forint jövedéki adót.

A Pénzcentrum.hu bérkalkulátorával te is kiszámolhatod, hogy mennyit fizetsz az államnak.

Címkék:
magyar katonaság,