Jogász akarsz lenni? Fizess! Visszavágnák a mesterképzést

Pénzcentrum2012. június 19. 09:02

Rosszul járnak a 2013-as keretszámokkal a bölcsészszakokra és mesterképzésekre jelentkező felvételizők - derül ki az Eduline.hu birtokába került adatokból.

A nyilvánosságra került minisztériumi tervek alapján a mesterképzések esetén 19 300 helyett csak 16 300 ösztöndíjas helyet hirdetnek meg, 2015-ben pedig már csak 13 900 helyet.

Három év alatt tehát 30 százalékkal vágná vissza a mesterképzések állami támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Jól járnak viszont a tanári szakokat indító felsőoktatási intézmények, az idei mesterképzéses keretszám hét-nyolc százalékát ugyanis a bolognai rendszer bevezetése előtti struktúrához visszatérő pedagógusképzésre csoportosította át az oktatási államtitkárság.

A legutóbbi tervezet a korábbi 2 700 helyett csak 1 700 ösztöndíjas hellyel számol a bölcsészettudományi alapszakok esetében. A kormány az idei évre 4 210-ről már 2 700-ra csökkentette a bölcsészkarok állami ösztöndíjas helyeit. Ez csökkenne most az új tervezet szerint 1 700-ra.

A jogászképzés még nagyobb vágáson menne keresztül: 2013-tól megszűnne a jogászképzés állami támogatása, vagyis jogi pályára csak fizetős szakként lehetne jelentkezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Eduline.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, "még nincs döntés" a jogászképzés állami támogatásáról.

A felsőfokú szakképzések, az úgynevezett OKJ-s keretszámokkal kapcsolatban is meggondolta magát az oktatási államtitkárság: míg a tervezet korábbi verziói 2013-ra 4 500, két évvel később pedig már 5500 állami ösztöndíjas helyet különítettek el, a legújabb változat alapján már jövőre 5 500, három év múlva pedig már 6500 jelentkezőt vehetnek fel a képzésekre.

 

Címkék: