Így változik jövőre az érettségi: a részletek

Pénzcentrum2012. június 6. 10:19

Az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely egyébként jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelező 50 százaléknál.

Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre - tájékoztat az Oktatásért Felelős Államtitkárság.

Állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyak közül - a pszichológia, valamint az Európai Unió-s ismeretek kivételével - a jövőben nem lehet érettségizni. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni. A művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók. Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma.Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közlemény szerint a szabályok 2012. szeptember 1-jén lépnek életbe.

Címkék: