Nyári diákmunka: indul a roham a legjobb helyekért

Pénzcentrum2012. május 27. 11:08

Az iskolaszövetkezetek várakozásai szerint több ezer diák dolgozhat idén nyáron. A szorgalmas fiatalok a minimálbért megkereshetik egy hónapban, a fizetést jellemzően szórakozásra költik.

Roham még nincs, de gyűlnek már a jelentkezések - mondta a diákok nyári munkára való regisztrációjáról Kurdi Ferenc, a Pannon-Work ISZ igazgatósági tagja. A munkaerő-közvetítő tavaly nyáron több mint nyolcezer fiatalnak adott munkát országosan, idén ugyanekkora létszámmal, ám több jelentkezővel számolnak.

Mivel csökkentek a felsőoktatásban az ösztöndíjas helyek, többen lesznek, akik munkával akarják előteremteni az önköltséget - véli a szakember.

Júniustól dömping

A jelentkezési dömpingre több iskolaszövetkezet is a tanév végén, azaz június közepén számít, pedig akkortól akár már dolgozhatnának is a diákok, ha időben regisztrálnak. A munkakínálat sokrétű: a szórólaposztástól, a gyártósori összeszerelési munkán, csomagoláson, szállodai kisegítésen, árufeltöltésen és gyümölcsszedésen át a pénztárosig terjednek a megpályázható állások.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fiatalok számára talán legfontosabb kérdés, hogy mennyit kereshetnek. A minimum bruttó 535 forintot óránként, így - ha napi nyolc órát dolgoznak - elérheti fizetésük a bruttó 93 ezer forintos minimálbért. Ez a minimum, és nyáron jellemzően nem is adnak ennél többet a cégek, mert tudják, hogy a sok jelentkező között találnak olyat, aki hajlandó ennyiért dolgozni- mondta Kurdi Ferenc.

Tanácsok dolgozó diákoknak

Előnyt jelent a nyelvtudás, a számítógép-kezelői ismeret, a jogosítvány, s bármilyen más, speciális készség. Nagyobb eséllyel kap munkát az a diák, aki év közben is dolgozik, s aki minden munkalehetőséget elfogad. A munkavállaláshoz szükséges a személyi iratokon és diákigazolványon (vagy tanulói, illetve hallgatói jogviszonyról szóló igazoláson) kívül bankszámlaszám, 18 éven aluliaknak pedig szülői vagy törvényes képviselői hozzájárulás is.

Címkék: