Vagyonosodási vizsgálatok: a kölcsönt adót is vizsgálhatják

Magyar Nemzet2012. május 25. 08:36

Az adóhatóság köteles elrendelni a vagyonvizsgálatot azoknál a magánszemélyeknél, akik kölcsönnel járultak hozzá mások gyarapodásához - írja a Magyar Nemzet a Kúria egy adóperben hozott döntésére hivatkozva.

A legfelső ítélkező fórum az utóbbi időszak egyik vagyonellenőrzését tekintette át. Az ellenőrzött személy azt állította: kölcsönt vett fel, s részben ez volt vagyongyarapodásának alapja. Az adózónak ugyanakkor bizonylatokkal, iratokkal kell igazolnia, bevétele legális forrásból származott.

Ha a dokumentumok az adózó közlését nem támasztják alá, a hivatal köteles kiterjeszteni a vizsgálatot a megnevezett üzleti partnerre, a kölcsönt nyújtó személyre is. Az ítélet szerint az ilyen esetekben az adóhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, a vagyonvizsgálatot a hitelezőnél is el kell rendelni.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a napilapnak kiemelte, a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyek a leggyakrabban manapság is azt állítják: bejelentett jövedelmüket kölcsönnel egészítették ki, vagyonszerzésük így teljes egészében törvényes volt.

 

Címkék: