Siralmas helyzetben a legendás magyar színész: nyomorog

Pénzcentrum2012. május 20. 13:03

Pénz, fellépések és asszony nélkül maradt Zana József (73). Ganxsta Zolee édesapja, aki 1967-től nyugdíjazásáig volt a Vidám Színpad művésze, a Blikknek elárulta, siralmas élethelyzetben van.


Zana József (73)

A színész már nem is emlékszik arra, mikor játszott utoljára, mikor keresett egy kis pénzt nyugdíja mellé. Meg kell húznia a nadrágszíjat, hiszen a színésznyugdíjak többsége alig éri el az ötvenezer forintot. Ahogyan Zana fogalmaz, ilyen szempontból még szerencse is, hogy egyedül van, mert a csajozás pénzbe kerül.

Álom marad a megélhetés az állami nyugdíjból

Felmérések szerint Magyarországon az öngondoskodás elfogadása erősen életkorfüggő. Valamennyi csoportban többségi nézet, hogy elsősorban az állam feladata gondoskodni az idősek megélhetéséről. Miközben a 60-70 évesek 67 százaléka vallja ezt, a 18-29 évesek között már csak 54 százalékos ez az arány. A nyugdíjas korhoz közel állóknak csak az egynegyede gondolja úgy, hogy elsősorban az egyén felelőssége biztosítani az idős kori megélhetését. Az idősebbek az előző évek tapasztalatai alapján arra számítottak, hogy a nyugdíjból, ha szerényen is, de meg fognak élni.

Tavaly év végén a megkérdezetteknek mindössze a 12 százaléka gondolta úgy, hogy az állami nyugdíja elég lesz a tisztes megélhetéshez, 45 százalékuk pedig biztosra veszi az ellenkezőjét. A célcsoport többi tagja különféle stratégiákat tervez idős korára, a legtöbben a nyugdíj mellett végezhető munkában látják a megoldást. A megkérdezettek körében jelentősen (52 százalékról 58 százalékra) nőtt azoknak az aránya, akik kijelentették: semennyi pénzt nem tudnak félretenni nyugdíjas korukra.

Címkék: