Ahol 500 ezer forint a minimálbér - heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum2012. március 4. 17:37

Siralmas képet fest hazánkról az EUROSTAT legfrissebb felmérése, mely szerint a Magyarországon hatályos minimálbér összege eltörpül a legtöbb uniós országban kapható havi minimumhoz képest. Amellett, hogy sokakat még a 93 ezer forintos minimum sem boldogít, a minimálbér 19 százalékos emelése jelentős terhet jelent a magyar vállalkozásoknak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdaság idei kilátásai a tavalyinál is gyengébbek. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, 2012. 9. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére.

Ahol 500 ezer forint a minimálbér...
Nemrég tette közzé legfrissebb, minimálbérekről készült felmérését az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala (EUROSTAT). A közölt adatok szerint meglepő különbségek mutatkoznak az egyes államokban hatályos havi minimálbérek összege között. A magyarországi minimum bérekhez képest ugyanis nagyságrendekkel többet lehet keresni Európa számos országában.

A helyi utazási bérletet is fizetniük kell a munkáltatóknak

Kötelező lenne megtéríteniük a munkáltatóknak július 1-től a közigazgatási határon belül (helyben) lakók munkába járási költségeit is - derül ki a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatból. Az előterjesztést sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés anélkül, hogy egy szót szólt volna a kormány a tervekről a munkáltatói érdekképviseleteknek.

Még változhat az árfolyamrögzítés: nem Rogáné a végső szó
Az elmúlt hetekben több módosítást is benyújtottak a árfolyamrögzítés törvénytervezetéhez. Ezek közül többet a gazdasági bizottság maga is támogatandónak tartott, vitára bocsátás után ezek nagy része elfogadásra is kerülhet. Ilyen lehet a felső értékhatár kitolása vagy a jenhitelesek rögzített árfolyamának módosítása. A közszolgákat is érinti egy-egy javaslat.

Tisztázni próbál a kormány: több időt ígérnek a bedőlt hiteleseknek

Még nem lehet tudni, hogy milyen igazolásokat kell benyújtania a késedelmes devizaadósoknak az adósságuk egy részének elengedéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtóközleményében igyekszik megnyugtatni az érintetteket, hogy időben választ kapnak a kérdésekre, sőt utalást tesz az igénylés határidejének meghosszabbítására.

Így próbálja kiszórni a bedőlt hitelesek lakásait az OTP
Megkezdte működését az OTP Csoport új, piaci alapon működő ingatlanközvetítő társasága; a társaság nevével fémjelzett "Ingatlanpont". Bár a társaság nem titkolt célja, hogy Magyarország egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé váljon, ennek ellenére a legnagyobb hazai szereplők nem tartanak a piacvesztéstől.

Már a piacon is átvágnak: ezt kapjuk magyar élelmiszer helyett
Az elmúlt 2-3 évben látványosan megnőtt a magyar termékek népszerűsége a hazai vásárlók körében. Ennek egyik bizonyítékaként kerültek forgalomba a magyar eredetet, a jó minőségű hazai termékeket jelző, különféle magyarmárka-védjegyek, tanúsítványok. A gyártóknak és a kereskedőknek viszont kifejezetten üzleti érdekükké vált a belföldi termékek hangsúlyos jelölése, ami kiterjedt olyan árucikkekre is, melyek származásukban, vagy a felhasznált alapanyagok eredetét tekintve nem nevezhetők annak.

Az E betűk titkai: az élelmiszergyárak és az igazság

Sokszor az alkotóelemek kémiai elnevezését tüntetik fel az élelmiszergyártók termékeik csomagolásán, ezért az átlagfogyasztók nem tudják eldönteni, hogy egy-egy termék tartalmaz-e károsnak minősülő anyagokat vagy sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

10 milliót kaphatna minden magyar: elköltöttük az Apple-t
Kis túlzással akár egész Pest megyét is meg lehetne venni a világ legértékesebb vállalatának részvényeinek értékéből. Az Apple piaci kapitalizációja elérte az 500 milliárd dollárt (száznyolcezer milliárd forint). Ez több mint ötszöröse a teljes magyar államadósságnak, akár 3100 stadiont is építhetnénk belőle, vagy ha úgy tartaná kedvünk akár öt metróvonalat építhetnénk keresztbe Magyarország területén.

Itt a Tesco nagy bejelentése: mindenki erre várt
Márciustól indul a Tesco mobilszolgáltatása - jelentették be a társaság mai sajtótájékoztatóján. Az áruházlánc Magyarország negyedik független mobilszolgáltatójaként definiálta magát, a Tesco Mobile, a Tesco és a Vodafone közös - 50-50 százalékban tulajdonolt - vállalkozása független mobilszolgáltatóként fog működni a magyar piacon. A vállalat Tesco Mobile néven fogja kínálni szolgáltatásait a magyarországi Tesco áruházakban, a Vodafone technológiájának és hálózatának támogatásával.

Zsákban lopják haza a gázt, amivel fűtenek

Döbbenetes fotók járták be a világsajtót az elmúlt napokban. A képeken az látszik, hogy Kínában hatalmas zsákokban, kerékpárral szállítják a földgázt, amivel házakat, lakásokat fűtenek. A "zsákban hoznak meleget" gyakorlati megvalósítása elképesztő - és egyben elképesztően veszélyes is.

Címkék: