Külföldre mennének a magyar orvosok: ezek a legnépszerűbb országok

Magyar Hírlap2012. február 15. 09:35

Továbbra sem lankad az egészségügyben dolgozók migrációs kedve: a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást kérők száma kevéssel még meg is haladta az előző évit - írja a Magyar Hírlap.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) friss adatai szerint tavaly 1900 egészségügyi dolgozó - orvos, fogorvos, gyógyszerész és szakdolgozó - kért igazolást ahhoz, hogy külföldön dolgozhasson.

Az egészségügyi dolgozók összesített választási sorrendjében az első helyen Nagy-Britannia, a másodikon Németország áll, ezeket jócskán lemaradva követi Ausztria, Írország és Svédország a harmincnégy megjelölt célállomás között.

Az orvosok közül a legtöbben Németországot jelölték meg, míg a fogorvosok, a gyógyszerészek és a szakdolgozók - leginkább ápolók, szülésznők - listáján az Nagy-Britannia áll az első helyen. Kiemelt célpont ezek mellett Svédország és Írország az orvosok, a gyógyszerészek és a fogorvosok között, Ausztria pedig a szakdolgozók körében.

Távoli helyek is megjelennek a munkavégzés helyszíneiként, igaz, csupán egy-két szakember választásában. Ilyen a többi mellett az Egyesült Államok, az Arab Emírségek, Ausztrália, Katar, Új-Zéland. A szomszédos Szlovákiát csak fogorvosok, Romániát pedig csak orvosok szemelték ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: