Szerdáig kérhetik a bérkompenzációt a közszolgák

Világgazdaság2012. február 10. 09:02

Szerdáig adhatják be nyilatkozatukat azok a közszolgák, akik szeretnének már februárban bérkompenzációban részesülni. A kérelemmel járó adminisztrációt az érintettek bonyolultnak tartják, így kérdés, kinek érdemes jelentkezni. A KIM a határidőre figyelmeztet, a szakszervezet azt javasolja, mindenki nyilatkozzon.

Mintegy 400 ezer embert érint a közszféra bérkompenzációja, ennyien keresnek ugyanis a 650 ezer közalkalmazottból annyit, ahogy veszítenének az adóváltozásokkal. Az állam által a saját körében minden dolgozónál végrehajtandó kiegészítés célja, hogy a munkavállaló nettó bére ne csökkenjen. A kérelmet viszont - eltérően a versenyszférától - maguknak a dolgozóknak kell kérniük.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) napokban közzétett figyelmeztetése szerint a közszféra és a közcélú egyházi intézmények dolgozói nem kaphatnak bérkompenzációt februárra, ha február 15-ig nem adnak be erre vonatkozó kérelmet a munkáltatójuknak- A tárca közleményében leszögezte: sem a közcélú egyházi intézményekben dolgozóknak, sem a közalkalmazottaknak nem lesz kisebb a fizetésük a dolgozók kompenzációjának részletszabályairól szóló kormányrendelet értelmében.

A minisztérium közlése szerint annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a munkavállalóknak legkésőbb március 15-ig nyilatkozniuk kell a munkáltatójuknak. Ha a dolgozó munkavállalói jogviszonya év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot. A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvétel után tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek. A mostani határidő ugyanakkor azért fontos, mert bár a nyilatkozat folyamatosan benyújtható, de akinek február 15-e után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege.

"A bérkompenzációra azért is szükség van, mert a közalkalmazotti illetmények már negyedik éve nem emelkedtek, emlékezni kell, hogy 2008-ban volt utoljára tarifaemelés. Mindez az infláció miatt 20-22 százalékos reálbér-csökkenést jelent a közalkalmazottaknak" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Fehér József. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának ügyvivője hozzátette: "az év végéig 5 százalékos inflációval számolva olyan mértékű lesz ez a csökkenés, hogy a közalkalmazotti reálbérek az 1998-as szintekre esnek vissza."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: