Mi lesz az egyetemi felvételivel? Túl sok a kérdőjel, a bizonytalanság

Pénzcentrum2012. január 16. 09:34

Négy-öt héttel a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapok beadása előtt még mindig nincsenek pontos információk a felvételiről - írja a Népszabadság. Ez közel százezer diákot érinthet.

A kormány 2012 szeptemberétől - a korábbi 53 ezer helyett - 33 ezer államilag finanszírozott helyet biztosít, az ötvenszázalékos tandíjkedvezményre jogosultak számát (ők a részösztöndíjasok) pedig 15 500-ban határozta meg. Azt is tudni, hogy a keretszámcsökkentés minden szakot érint.

Néhány héttel a felvételi lapok beadása előtt tudhatták meg az egyetemekre jelentkezők, hogy a gazdaságtudományi és jogászképzésből szinte teljesen kivonul az állam (előbbiben 4900 helyett 250, utóbbiban 800 helyett 100 hely lesz ingyenes). Kisebb mértékben ugyan, de a bölcsész, társadalomtudományos szakok is nagy veszteséget könyvelhettek el.

A lap szerint a felvételi tájékoztatóban alig van olyan információ, amely alapján dönteni lehetne. A felvételi előtt állók eleddig például semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a január elején meghirdetett keretszámokat az oktatási államtitkárság hogyan osztja szét az intézmények között. Pedig ez nagyon nem mindegy, ugyanis a jogászképzésben nyolc intézmény érdekelt, míg közgazdászképzésben harminc.

A diákok azt sem tudják, hány forint lesz a tandíj a különböző intézményekben. És arról sincs még kormánydöntés, pontosan milyen feltételek mellett lehet hitelt felvenni az új Diákhitel II rendszerben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: