Gyász: egy legenda távozott

MTI2011. december 27. 15:11

102 éves korában elhunyt Werner Otto német vállalkozó, a világ egyik első modern katalógusáruháza, az OTTO alapítója.

A család keddi közleménye szerint az üzletember karácsony előtt halt meg hamburgi otthonában.

Az OTTO vállalatcsoport jelenleg világszerte nagyjából 50 ezer embert foglalkoztat, éves forgalma meghaladja a 10 milliárd eurót. Werner Otto 1949-ben alapította céget 6 ezer márka tőkével és négy munkatárssal.

A vállalkozó 1909-ben született Brandenburg tartományban. A második világháború után a szovjet megszállási övezetből nyugatra menekült családjával. Hamburgban telepedett le, ahol kezdetben egy cipőgyártó vállalat kiépítésével próbálkozott. A cég nem bírta az erős versenyt, néhány év alatt tönkrement, Werner Otto pedig a megmaradt pénzével új vállalkozásba kezdett. Az alapötlet az volt, hogy saját gyártmányok helyett más cipőgyárak termékeit reklámozza és forgalmazza postaládákba dobott prospektusok, katalógusok révén.


Fotó: presseplattform.de


Az első OTTO-katalógus 1950-ben jelent meg, 14 oldalon összesen 28 cipőmodellt reklámoztak benne. Tíz év múlva már ezren dolgoztak a vállalatnál, a bevétel 100 millió márka volt, a kínálat pedig a fogyasztói termékek szinte teljes körét felölelte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Werner Otto így a katalógusáruház műfajának megteremtője, a nyugatnémet gazdaság egyik meghatározó alakja lett olyan társak mellett, mint például Karl és Tho Albrecht, az Aldi üzletlánc alapítói, akikhez a diszkontáruház üzleti modelljének megteremtése fűződik.

Címkék: