Problémák a szakmunkástanulók gyakorlati képzésénél

Népszava2011. december 12. 09:02

Akár több ezer szakmunkástanuló gyakorlati képzési helyének működése is veszélybe kerülhet, miután 2012. január 1-jétől életbe lép az új szakképzési törvény - írja a Népszava.

Az új jogszabály szerint ugyanis drasztikusan csökken ugyanis az egy diákra jutó, átlagos normatív támogatás összege, ami az előzetes számítások szerint csak a tanulók jelenlegi ösztöndíját fedezné, de a gyakorlati hely nyersanyagigényét, rezsiköltségeit, az oktatók bérét és járulékait lehetetlen lesz finanszírozni.

A vállalkozások által fizetett szakképzési hozzájárulást januártól az állam közvetlenül szedi be és pályázatok útján osztja szét. A lap szerint ez a megoldás azért nyugtalanító az érintett intézmények számára, mert 2010-11-ben a decentralizált Munkaerőpiaci Alap terhére a foglalkozáspolitikai államtitkárság nem írt ki pályázatot, továbbá nem ismertek a 2012-től kiírandó pályázati feltételek sem.

Az új szakképzési törvény szerint 2012. március 31.-ig új tanulószerződéseket kell kötni, a tanulók és az iskolák közös beleegyezésével. Emiatt arra kell "kényszeríteni" a diákokat, hogy elfogadják az alacsonyabb ösztöndíjat, különben 4 hónappal a szakmunkásvizsgák előtt be kell fejezniük tanulmányaikat. 

 

Címkék: