Mégsem kell majd nyelvvizsga a diplomához?

Pénzcentrum2011. december 12. 10:02

Támogatja a kormány azt, a felsőoktatási törvénytervezethez érkező javaslatot, amely megkönnyíti a diploma megszerzését azoknak a hallgatóknak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudják papírjukat átvenni - írja a Népszabadság. A módosító indítványt Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke jegyzi.

A javaslat szerint azok a hallgatók, akik a jövő tanévtől kezdve a záróvizsgájukat követő három évben sem szereznek nyelvvizsgát, mégis megkaphatják diplomájukat. Ez a lehetőség kiterjed azokra a volt hallgatókra is, akik három évnél régebben záróvizsgáztak, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni a diplomájukat. Az erről szóló döntést a felsőoktatási intézmények szenátusainak kell majd meghozniuk.

Pokorni Zoltán a lapnak ezt azzal indokolta, hogy az egyetemre beiratkozott hallgatók negyven százaléka nem diplomázik, legtöbbjük éppen a nyelvvizsga hiánya miatt. A képzés során rájuk fordított közpénz így nem hasznosul: ezek a fiatalok nyelvtudás és diploma hiányában csak középfokú végzettséget igénylő munkára tudnak elszegődni.

A pécsi tudományegyetemen például az oklevelek 20 százaléka marad bent a nyelvvizsga hiánya miatt, a műszaki egyetemen pedig az elmúlt 12 évben több mint 1400 diplomát hagytak bent a diákok.

 

Címkék: