Még zsúfoltabbak lehetnek a magyar börtönök

Pénzcentrum2011. november 28. 09:32

Már most is túlzsúfoltak a hazai börtönök, így nem világos, hogy hova kerülnek azok a hajléktalanok, akiket decembertől azért zárnak be, mert a közterületen élnek, vagy mert az ingóságaikat közterületen tartják - írja az Index. 

A szabálysértési törvény november 14-i módosításával lehetővé válik, hogy december 1-jétől 150 ezer forintos pénzbírsággal vagy akár 60 napos elzárással sújtsák azokat a budapesti hajléktalanokat, akiket fél éven belül kétszer vonnak felelősségre azért, mert a közterületet életvitelszerű lakhatásra használják, illetve azokat, akik az ingóságaikat közterületen tartják. A jövő áprilistól hatályba lépő új szabálysértési törvény szigorításával átalakul a szabálysértés miatt kiszabható büntetések végrehajtása is, így az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással lesz sújtható.

A fővárosban nagyjából nyolcezer hajléktalan él, azonban a szállók kihasználtsága csaknem teljes, így nagyjából 2500 fedél nélküli kényszerül az utcán élni. Mivel a hajléktalanok képtelenek lesznek kifizetni a bírságot, a büntetésüket elzárásra váltják át. A büntetés-végrehajtó (bv) intézetek telítettsége azonban most is jóval nagyobb, mint amennyit elbírnának.

A Belügyminisztériumban (BM) azt a tájékoztatást adta, hogy a bv-intézményrendszerének kapacitása az elmúlt időszakban mintegy három százalékkal növekedett. A BM adatai szerint a fogvatartottak létszáma jelenleg megközelíti a 17 450 főt, ami országosan 138 százalékos kihasználtságot jelent. A telítettség az előzetesen letartóztatottak elhelyezésére szolgáló megyei börtönökben, Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Címkék: