Rogán nem enged a közlekedési adóból, de kevesebbet markolna

Pénzcentrum2011. november 8. 13:52

Továbbra is kitart a közösségi közlekedés adó bevezetése mellett a Rogán Antal frakcióvezető-helyettes által vezetett kormánypárti csoport. A korábban javasoltnál azonban jelentősen alacsonyabb mértékben, országosan egységesen 0,25 százalékában határoznák meg az adó mértékét.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, kiverte a biztosítékot a vállalkozói érdekképviseleteknél Rogán és több kormánypárti országgyűlési képviselő és egyben önkormányzati tisztségviselő által szorgalmazott közösségi közlekedési adó ötlete. A jövő évi adótörvény-csomaghoz beterjesztett módosító indítványban a képviselők azt szorgalmazták, hogy a budapesti és az agglomerációban működő cégeknek, egyéni vállalkozóknak a korrigált nettó árbevételük 1, a vidéki településeken tevékenykedőknek pedig 0,5 százalékát kelljen a közösségi közlekedés támogatásának címén befizetniük.

A javaslatot élesen bírálták a vállalkozói érdekképviseletek, hozzátéve, hogy korábban egyetlen érdekegyeztető megbeszélésen sem esett szó az új adónem bevezetéséről. 

KATTINTS! Újabb pofon a vállalkozásoknak - Jön a közösségi közlekedési adó

A kormánypárti képviselők kapcsolódó módosító indítványt nyújtottak be a parlament elé, amelyben jelentősen csökkentenék az általuk korábban szorgalmazott adó mértékét. A javaslat szerint országosan egységesen 0,25 százalék lenne a közösségi közlekedési adó mértéke. Az indoklás szerint a módosítás az adó mértékének a gazdaság élénkítésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekkel történő összhangjának megteremtését célozza.

A képviselők szerint a bevezetni javasolt közösségi közlekedési adó — még az eredeti módosító javaslathoz képest csökkentett adómérték alkalmazása esetén is — képes jelentős mértékben orvosolni Budapest és agglomerációja, a megyeszékhelyek és megyei jogú városok, továbbá más helyi tömegközlekedést fenntartó települések mára helyi szinten megoldhatatlanná vált finanszírozási problémáit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hírek szerint az eredeti módosító javaslatot nem támogatta a kormány. Kérdéses, hogy az alacsonyabb adómérték átmegy-e a rostán. 

 

Címkék: