Ennyivel kerül többe az élet novembertől

Pénzcentrum2011. november 2. 12:04

Nőtt a gázolaj, a pálinka és a dohánytermékek jövedéki adója, az erdőgazdálkodók viszont pályázhatnak uniós támogatásra - többek között ezek a változások hatályosak november 1-jétől.

Literenként 13 forinttal, tehát 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedett a gázolaj jövedéki adója november 1-jével a jövedéki adótörvény módosítása miatt. Ezzel egy időben persze az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése ugyanennyivel, tehát 13 forinttal emelkedett így jelenleg 19,5 forint.

A párlatok jövedéki adója - tiszta szeszre vetítve, hektoliterenként - az eddigi 276.100 forintról a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra, minden más párlatnál 414.150 forintra emelkedett. Magánfőzet esetében 50 liter alatt továbbra is adómentes maradt a pálinkafőzés, afölött pedig az alacsonyabb adót kell fizetni.

A dohánytermékek jövedéki adója is emelkedett november 1-jével, azzal a megkötéssel, hogy tegnaptól számított 60-adik napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket. A cigaretta esetében kiskereskedelmi eladási árra vetítve ezer darabonként 18.080 forintról 19.530 forintra, cigaretta- és a pipadohány esetében pedig kilogrammonként 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedett a jövedéki adó. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt.

A játéktermekben működő pénznyerő automaták adója az eddigi havi 100 ezer forintról ötszörösére, tehát fél millió forintra emelkedett, ám a kaszinóknak november 1-től 900 ezer forint feletti negyedéves bevételük 20 százalékát is be kell fizetniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az erdőgazdálkodóknak azonban jó hír, hogy ebben a hónapban hektáronként maximum 250 ezer forintos támogatást igényelhetnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, ha az általuk kezelt erdőben természeti kár keletkezett.

 

Címkék:
ízesített cigaretta,