Megadóztatják a kevés gyümölcsöt tartalmazó szörpöket, lekvárokat

MTI2011. október 11. 18:01

A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatását kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca, s bízik abban, hogy a népegészségügyi termékdíj bevezetésének egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint a tárca törekvése az, hogy az alacsony gyümölcstartalmú lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsből készült termékeknek.

A jelenlegi rendeletek alapján azokat az élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak legalább 35 százalék gyümölcsöt, nem nevezhetők lekvároknak, ám ennek ellenére a köznyelv lekvárnak nevezi az alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeket is.

A közlemény szerint Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére néhány héttel ezelőtt sikerült elérni az aromás szeszek jövedéki adójának megemelését, s így 50 százalékkal emelkedett az aromás szeszesitalok jövedéki adója. A sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében viszont csak 5 százalék az adóemelés.

A tárca ugyanilyen megfontolásból kezdeményezi a lekvárok megadóztatását azért, hogy az alacsony gyümölcstartalmú készítmények eltűnjenek a magyar piacról - áll a közleményben. A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatása támogatja a helyes és egészséges táplálkozási szokásokat, illetve kedvez a magyar mezőgazdasági termékeknek, és segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: