Jó szomszédi iszony: simán feldobnak az adóhivatalnál

Pénzcentrum2011. október 10. 08:33

A kormány ősz elején tűzte ki célul a NAV-nak, hogy még idén 40 milliárd forint adót hajtson be terven felül a kintlevőségekből. Bár a hatóság erejét megfeszítve küzd a hátralékállomány csökkentéséért, s az állampolgári bejelentések is megszaporodtak, ennek elenére a kintlevőség még mindig hatalmas - írja a Népszabadság.

Az adózók hátralékállománya jóval 2000 milliárd forint feletti, azaz megközelíti a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. Ugyanakkor a teljes összeg behajtása két okból sem lehetséges: Mindig keletkezik új tartozás, illetve a tartozások java része olyan vállalkozásokhoz köthető, amelyek már befejezték működésüket.

A működőktől azonban még van esély a pénz beszedésére. A NAV-nál azt állítják idén január és augusztus között végrehajtással több mint 233 milliárd forintot szedtek be, s így szinten tartották a hátralékállományt.

Bár idén 10-15 százalékkal aktívabb volt az adóhatóság végrehajtási tevékenysége, de a befolyt összeg ennek eredményeként mindössze 4,1 százalékkal emelkedett. A NAV ezt azzal magyarázza, hogy kedvezőtlenül alakult a tartozások szerkezete, illetve nőtt az adósok száma.

Hogy ez a tendencia pozitív irányba változzon, a NAV egyre erőteljesebb nyomást gyakorol az adóköteles lakosságra. A fizetési kötelezettségüket első alkalommal nem, vagy késedelmesen teljesítő adózók a korábbinál szélesebb körben kapnak például fizetési felszólítást. A határidő leteltét követően pedig azonnal végrehajtási eljárást indítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NAV egyébként előremutatónak tartja az állampolgári bejelentések alakulását. A bejelentők gyakran mutatnak rá olyan anomáliákra és adózói magatartásokra is, amelyek más módon nem kerülnének az adóhatóság látókörébe.

 

Címkék: