Még drágább lesz a jogosítvány megszerzése

Pénzcentrum2011. augusztus 24. 12:02

Szeptembertől változnak a járművezető-tanfolyamok, vizsgák szabályai, az oktatóknak évente továbbképzésre kell menniük. Jelenleg átlagosan 160 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése, elképzelhető, hogy a változások hatására ez drágulni fog.

A Kossuth Rádió Napközben c. műsorának nyilatkozó szakértők szerint mára elavult a gépjárművezető-képzés rendszere, a tanulók kevés gyakorlati órát kapnak, a tanfolyamok nem készítik fel őket a valódi forgalmi helyzetekre. A kormány ezért szeptembertől változtatna a járművezető tanfolyamok, vizsgák szabályain, az oktatóknak pedig évente szakmai vizsgát kellene tenniük.

Az oktatók azt mondják, nem a folyamatos, kötelező, egyébként pedig már eddig is létező továbbképzésekkel van gond, hanem azzal, hogy az érintettek kimaradtak a döntésekből. A szakma egyébként mára nagyon felhígult, hiszen volt idő, amikor - kis túlzással - szinte bárki lehetett oktató. A telítődés miatt öt éve ugyan moratóriumot hirdettek az oktatóképzésben, de a tanárok nagy része már a nyugdíj közelében van, így előbb-utóbb szükség lesz újakra is.

Kopacsek Katalin, a Magyar Autósiskolák Szövetsége etikai bizottságának tagja is úgy látja, nagyon kevés a ma törvényileg előírt 30 óra vezetési gyakorlat, legalább 45-50 órára lenne szükség ahhoz, hogy valaki biztonsággal mehessen ki a forgalomba. Egyetértett ezzel Székely Gyula vezetéstechnikai tréner is, aki szerint egyre több vezető érzi maga is úgy, hogy nagyobb biztonságra lenne szüksége a volán mögött, így aztán egyre többen is keresik meg továbbképzésért a tanpályákat.

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy óriási a különbség az autósiskolák között is, és a választásnál nem feltétlenül ár a legfontosabb szempont, megéri alaposan utánanézni az iskolák eredményeinek is. Hozzátették azt is, hogy az alacsonyabb ár gyakran azt jelenti, hogy bizonyos gyakorlatfajták (éjszakai, országúti vezetés) akár ki is maradhatnak a képzésből, ami valós forgalmi helyzetben akár tragédiát is okozhat. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: