Magyarok, akik úgy költekeznek, mintha nem lenne holnap

Pénzcentrum/InfoRádió2011. augusztus 20. 13:07

A terjedő szegénység dacára van egy olyan társadalmi réteg Magyarországon, amely hedonista módon költekezik - véli Bartus Gábor, a Fenntartható Fejlődés Tanácsának titkára.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy nem a saját életvezetési szokásait kell megváltoztatni a fenntartható fejlődés érdekében, hanem másokét; a többiek azok, akik teljesen fölösleges dolgokat vásárolnak, bezzeg én csupa nélkülözhetetlen terméket fogyasztok - magyarázta a napokban az InfoRádió Aréna című műsorában Bartus Gábor, a Fenntartható Fejlődés Tanácsának titkára.

Alapkövetelmény, hogy a társadalom nem rekeszthet ki senki jövedelmi, fogyasztási alapon; nem lehet azt mondani, hogy a fenntarthatóság értelmében a takarékosságot, a megszorítást a szegényebbeken kezdjük - figyelmeztetett.

Hiszen vannak olyan, nem csekély létszámú társadalmi rétegek ma Magyarországon - például a fiatal, közepes jövedelműeké -, amelyek hajlamosak a hedonikus "presztízsfogyasztásra". Ha ők tudatosan választanának termékek között, vagy a gazdasági intézményrendszer, például az adókon keresztül, az árban "megüzenné", hogy az adott termék fenntartható termelési folyamat eredménye, akkor a fogyasztásukat lehetne pozitív irányba befolyásolni.

 

Címkék: