Tömegesen hagyhatják el az ápolók az országot

Világgazdaság2011. augusztus 17. 08:32

Az egészségügyben dolgozó ápolók tömeges elvándorlását okozhatja a műszakpótléknak a készülő munka törvénykönyvében előirányzott drasztikus csökkentése - írja a Világgazdaság.

A munka törvénykönyvéről nemrég közzétett tervek szerint megszűnne a délutáni pótlék, az éjszakai pedig 50 százalékról 15-re mérséklődne. Ez a drasztikus csökkentés a szakképzett ápolók átlagosan 125 ezer forintos nettó fizetését 20 ezer forinttal kurtítaná meg. A változás a 90 ezer egészségügyi szakdolgozóból 50 ezer folyamatos munkarendben, ágy mellett, három műszakban dolgozót érintene.

A kamara írásban hívta fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy a rosszul fizetett szakdolgozók a tervezett jogszabályváltozást nem tudják elfogadni, melynek további elvándorlás lehet a következménye.

"A gyógyítás halálát jelentené, ha elfogadná a parlament a műszakpótlék csökkentésére tett javaslatot. Érthetetlen, miként találhatta ki bárki, hogy még egyet csavar az amúgy is súlyos helyzetben lévő ágazaton"" - mondta a napilapnak Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke.

 

Címkék: