A munkanélküliek már a gátakon vannak: közmunka dupla segélyért

Pénzcentrum2011. augusztus 16. 16:02

Újabb, 8 órás közfoglalkoztatás keretében megvalósuló mintaprogramok indultak el - közölte a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága. A közmunkások patakmedreket tisztítanak, bicikli utat építenek. Havi fizetésük nettó 60 600 forint, ami több mint a duplája a bérpótló juttatásnak.

Gyöngyöspatán patakmeder tisztítás kezdődött a korábban már megindult erdőtelepítés mellett. Itt újabb 22 fő közfoglalkoztatására nyílt lehetőség négy hónap időtartamra. A közfoglalkoztatottak helyi lakosok, akiknek kiválasztásában a település önkormányzata, a munkaügyi kirendeltség, a helyi kisebbségi önkormányzat és - munkaadóként - a Mátraaljai Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat vettek részt.

A közfoglalkoztatás során négy patak (Zám-, Danka-, Ágói-patak és a Rédei nagypatak) medreinek irtási, kaszálási munkáit végzik el mintegy 15 kilométer hosszan a medrek vízszállítási képességének megőrzése érdekében. A program tervezett költsége 10,54 millió forint.

Dombrádon, a tiszai gáton elindult a kerékpárút építési mintaprogram, 2 kilométer hosszan. A munka anyagköltségét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium finanszírozza 40 millió forint értékben, a közfoglalkoztatottak bérét pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetése állja.

Egyelőre a segély duplája jár a közmunkáért

Az augusztus 1-jén Gyöngyöspatán indult erdőtelepítési mintaprogramban részt vevő 32 férfi és 8 nő múlt pénteken kaptak első alkalommal fizetést, ami a havi nettó 60 600 forint időarányo része - közölte Samu Attila miniszteri főtanácsadó, a közfoglalkoztatási program kommunikációs felelőse a Belügyminisztérium honlapján. Ez megközelítően annyi, mint amennyit korábban egy hónap alatt kaptak bérpótló juttatás címén, amelynek összege havi 28 500 forint.

A gyöngyöspatai erdőtelepítési minta-közmunkaprogram I. ütemében munkanaponként 8 órában, négy hónapig dolgoznak a közmunkások. Többségük Gyöngyöspatán lakik, egy-egy fő Nagyrédéről, illetve Gyöngyösről jár munkába. A dolgozók átlagéletkora 34,8 év, a legfiatalabb közmunkás 18, a legidősebb 58 éves. A 40 főből 32 fő végez segédmunkát. A közmunkások között van, aki általános iskolai végzettséggel sem rendelkezik, és van szakmunkás, valamint gimnáziumot, vagy technikumot végzett dolgozó is.

A mintaprogram eltelt két hetében minden foglalkoztatott időben megjelent a munkahelyén, lemorzsolódás nem volt. A munkavégzést semmilyen okból nem kellett megszakítani, munkabaleset nem történt, a munka az ütemterv időarányos részének megfelelően, kiváló minőségben halad - tudatta a főtanácsadó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövőre csökkenhet a közmunkabér

Havonta 57 ezer forintot kereshetnek majd a közmunkások - közölte július közepén Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A munkadíjakat a munkavégzés alapján hetente kapnák meg az érintettek. A közfoglalkoztatásról szóló törvény szerint egyébként a kormánynak rendeletben kell majd megállapítania a közmunkabért. 

KATTINTS! Ennyit kereshetnek a közmunkások - Vonzóbb, mint a segély?

 

Címkék:
erdőtelepítés,