Temethetjük az egykulcsos adórendszert?

Pénzcentrum2011. augusztus 10. 09:02

Alapjaiban rengethetik meg a növekedési aggályok a kormány adópolitikáját, melynek nyomán az egykulcsos szja rendszer feláldozása is szóba kerülhet - mondta a Napi Gazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen piaci elemzője.

Az egekbe erősödő svájci frank jelentősen megvághatja a magyar növekedési kilátásokat. Az ennek okán elmaradó adóbevételek miatt a jövő évi költségvetés tervezésekor mire kényszerülhet a kormány, illetve befolyásolhatja-e a negatív jövőkép a Széll Kálmán Tervet? - tette fel a kérdést az elemzőnek a napilap.

Török Zoltán a kérdésre válaszolva elmondta: "Nem is önmagában a frank árfolyama miatt, hanem azért, mert a makropálya sötétebb, mint ahogy azt korábban elképzeltük, vagy ahogy a kormány jelenleg is gondolja. A kabinet továbbra is 3 százalékos bővüléssel számol, míg ez sajnos sokkal inkább a mínusz egy és plusz egy százalék közé tehető. Ez pedig teljesen átrajzolja a költségvetést."

"Az elemző szerint a fogyasztás visszaesése miatt az áfa bevételek az idei évhez képest biztosan nem tudnak nőni, a foglalkoztatás esetén szintén nem várható bővülés - a közmunkaprogramok segíthetnek ugyan, de a versenyszektorban semmi jó nem várható. Ennek hatására a jövő évi adóbevételeket is át kell értékelni. A jövőre beinduló új kapacitások - mint például a kecskeméti Mercedes gyár - és beruházások a sötét gazdasási kilátásokat csak részben enyhítik. Míg a közelmúltig a dinamikus exportnövekedés húzta a növekedést, erre egyre kevésbé lehet számítani. Mindehhez jön még a szupererős svájci frank okozta speciális hazai sérülékenység is."

"Ha a kormány véghez viszi az SZKT-t és a fent vázolt negatív gazdasági pályával számolunk, akkor a jövő évi hiány könnyen a GDP 4-4,5 százaléka is lehet. Ezért érdemes volna a kormánynak átértékelni az adóterveit, és szembemenni a 2010 nyarán meghirdetett adópolitikával. A jó hír az, hogy a költségvetési tervezés elején tartva, van még idő a gazdaságpolitikai korrekcióra. Elképzelhető, hogy ejteni kell az egykulcsos rendszert, de ha ezt nem is, a szuperbruttó kivezetését mindenképp el kellene napolni." - véli az elemző.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: