Nem beszélünk idegen nyelvet: mit lép a kormány?

Magyar Nemzet2011. augusztus 9. 08:47

Nem mentes a konfliktusoktól az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratégiájának tervezete. Pedig a nyelvoktatás fejlesztésére nagy szükség lenne, hiszen a magyarok idegennyelv ismerete jócskán az uniós átlag alatt van - írja a Magyar Nemzet.

A magyarok nyelvtudása jócskán elmarad az uniós átlagtól, így a szakemberek többsége abban egyetért, hogy szükség van a nyelvoktatási stratégiára. Abban azonban már megoszlanak az álláspontok, hogy milyen eszközöket vessünk be a kívánt cél elérése érdekében.

Rossz irány a túl sok nyelv oktatása - véli Környei László. A közoktatási szakértő ezt azzal magyarázza, hogy ha a diák már általános iskolában két nyelvet tanul, a gimnáziumban pedig bizonyos esetekben hármat, az oda vezethet, hogy egyetlen nyelvet sem tanul meg rendesen. Véleménye szerint egyetlen nyelvet kellene tanulnia a diákoknak míg el nem jutnak a kívánt szintig, például a középfokú nyelvvizsgáig.

Az angol nyelv elsődlegességére kellene fókuszálni - véli Halász Gábor. Az ELTE egyetemi tanára ugyanakkor kiemelte, hogy véleménye szerint a filmek szinkronizálása súlyos károkat okoz a nyelvtanulás szempontjából, ezért el kell érni, hogy a televíziók sokkal több feliratos filmet, mesét és gyermekműsort sugározzanak.

 

Címkék: