17 évesen szakmát kapnak a diákok az új rendszerben

Világgazdaság2011. augusztus 5. 09:47

Szeptembertől átmeneti jelleggel 28 szakma képzése indulhat meg a duális rendszerben. Az új képzést választó tanulók már az első évtől tanműhelyben dolgoznak, és három év múlva szakmát kapnak - írja a Világgazdaság.

Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési igazgatója a lapnak elmondta, a változás 50 százalékkal több gyakorlati órát és 17 évesen kézhez kapott szakmát jelent. A diákok egy része az általános iskolából írás-olvasási, számolási nehézségekkel kerül ki, ám manuális, műszaki készségeik gyakran jók. Számukra vonzó lehet, hogy nem az iskolapadba vannak kényszerítve, hanem egyből dolgozhatnak, amelyért ráadásul pénzt is kapnak és biztosítottá válnak.

A képzési idő azonban lerövidül, így az iskolák számára finanszírozás szempontjából nem kedvező az átalakulás. Míg az intézmények az eddigi rendszerben két plusz két évig, tehát összesen négy esztendeig kaptak állami normatívát diákjaik után, a duális rendszerben ez három évre csökken, így bevételtől esnek el.

Címkék: