Sortűz az új Munka törvénykönyvére

Magyar Nemzet2011. július 25. 09:32

Az összes ellenzéki párt, illetve egy kivétellel a nagyobb szakszervezeti tömörülések is elutasítják a Munka törvénykönyve tervezett módosítását - írja a Magyar Nemzet.

A pártok illetve a szakszervezetek leginkább azon részeit kifogásolják a dokumentumnak, amelyek szerint könnyebben lehet majd elbocsátani a kismamákat, a táppénzeseket, kisebb lehet a végkielégítés, s kevesebb lehet a szabadság is.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke pénteken a távirati irodának például kifogásolta az előterjesztés azon elemeit, amelyek csökkentik a jövedelmet, a pihenőidőt, a munkaidőt viszont növelik, de a szabadság kiadásának és a pótlékok rendszerének a megváltoztatását, valamint a munkaidő- kedvezmény tervezett megszüntetését is nehezményezte.

Az MSZOSZ elnöke nem szeretné, ha a kollektív megállapodásokat az egyéni megállapodások váltanák ki. Ugyanakkor hozzátette: vannak pozitív elemei is az előterjesztésnek, például az, hogy a jövőben a munkavállalókkal való egyeztetés kötelezettsége kiterjedne a vállalatcsoportokra is.

 

Címkék: