Megoldódhat az óvodai férőhelyek kérdése

Magyar Nemzet2011. július 1. 09:02

Országos óvodaépítési programba kezdhet a kormány, a városi a férőhelyhiány megoldása érdekében. Tizenhat milliárd forint kerülhet felhasználásra uniós forrásokból, vidéki és városi óvodák építésére és fejlesztésére. Addig is a nagyvárosokban a családi napközik támogatásával próbálják kezelni a problémát - írja a Magyar Nemzet.

Az oktatási államtitkárság fő célja a korai óvodáztatás megoldása, ezzel lehetőséget biztosíthatnának az anyáknak a munkába álláshoz. A három éves kortól kötelező óvodai neveléssel megakarják akadályozni, hogy a gyerekek az iskolában behozhatatlan hátránnyal kezdjenek, és az anyák is korábban munkába állhatnának a szülés után. Most sokan maradnak csak azért otthon mert nem találnak óvodai férőhelyet gyerekeiknek.

A tárca teljes uniós forrását óvodafejlesztésre fordítja, a hátrányos helyzetű településeken 1-2 éven belül megoldódhat a probléma és felépülhetnek az óvodák. Egy országos felmérés szerint a kihasználtság jelenleg 90 százalékos, de az üres férőhelyek rendkívül egyenetlenül oszlanak el az országban. A kötelező óvodáztatással viszont mindenhol nőne a férőhely igény az országban.

 

Címkék: